Nieuws

Mama’s Pride en poppodium Volt starten samenwerking

Gratis toegankelijk popfestival Mama’s Pride breidt dit jaar uit met twee nieuwe podia. Door de uitbreiding ontstaat er meer variatie in het programma dat niet alleen meer gaat van wereldmuziek tot indierock, maar ook van neo-klassiek tot smartlap. Bekende namen in de line-up zijn o.a. Massada, Sophie Straat, Personal Trainer, remme, Hugh Cornwell (The Stranglers), ILA (BE) en The Vices. Nieuw zijn de Volt Stage met alleen maar regionaal toptalent als Madoux, Barn & Belle en LoMalo en de Wilhelmina Stage met o.a. John Tana. Het popfestival in Geleen vindt plaats op 13 en 14 mei en is gratis toegankelijk.

Meer variatie en festivalbeleving
Poppodium Volt krijgt gedurende het Moederdagweekend op 13 en 14 mei 2023 een eigen podium op Mama’s Pride. Het Sittardse poppodium presenteert de top van de Limburgse poptalenten, zowel uit Sittard-Geleen als de rest van de provincie. Op de Volt Stage zijn er dit jaar optredens van: Madoux, Barn&Belle, LoMalo, Julia Sabaté, Tommy Gazer, Tower Crane Towers, Martin Sillen, Mala en Seymour Sachs. Hiermee geeft Mama’s Pride invulling aan de wens om het poppodium uit de eigen gemeente meer te betrekken bij het festival. Bart Becx, manager van Poppodium Volt, is ontzettend enthousiast over de samenwerking: “We willen als Poppodium Volt ook graag buiten onze eigen locatie een bijdrage leveren aan het culturele leven in Sittard-Geleen. Dat doen we steeds meer en daarom zijn we enorm blij met de kans die Mama’s Pride ons biedt om onszelf, maar met name ook het vele talent dat in de regio actief is te laten zien. We zijn trots op de breedte van het programma en het is fantastisch om zoveel verschillende soorten acts een kans te geven op zo’n te gek festival als Mama’s Pride. Van elektronische pop tot experimentele house, ik word daar héél blij van!”

Door het toevoegen van de twee nieuwe podia wil Mama’s Pride meer variatie en festivalbeleving bieden. Om dit te realiseren wordt het sfeervolle gebied rond de vijver in het park (zie foto) voor het eerst bij het festival betrokken, waar Volt en de Kunstbende Limburg een plek krijgen. Maar ook de community van de Breakfast Club, 400 jongeren uit Sittard-Geleen sterk, krijgt opnieuw een eigen plek en verzorgt o.a. de silent disco met lokaal dj-talent. Nieuw is ook de Wilhelmina Stage, een plek waar gezelligheid en vermaak centraal staan. Naast de Maastrichtse volkszanger John Tana worden er de komende tijd de nodige verrassingen voor dit gemoedelijke podium bekendgemaakt.

Verbinding binnen de gemeente
In een periode waar de kosten op veel gebieden stijgen en meerdere gratis festivals al de noodklok luidden of een jaar overslaan, breidt Mama’s Pride net uit. Wybrand Leinders, binnen het festival verantwoordelijk voor de sponsoring, wijst op de sterke connectie die het festival met haar directe omgeving heeft: “Heel veel lokale partijen dragen een steentje bij, niet alleen financieel maar ook door het ter beschikking stellen van materialen. Samen creëren we de ruimte om een echte festivalbeleving neer te zetten.” Behalve bedrijven kunnen vanaf dit jaar ook particuliere festivalfans hun waardering voor het gratis festival uiten door ‘Vriend van Mama’s Pride’ te worden. In ruil voor een donatie krijgen vrienden een aantal extra’s rondom het festival en ondersteunen ze het nieuwe talentenpodium van Volt.

Wethouder Andries Houtakkers (Cultuur en evenementen) is trots op wat de organisatie voor elkaar heeft gekregen: “Het is fantastisch om te zien voor welke verbinding Mama’s Pride binnen onze gemeente zorgt. Van jong tot oud en van onze verenigingen tot culturele instellingen en het bedrijfsleven weten het evenement te vinden. We zien dat Mama’s Pride ontzettend leeft in onze gemeenschap en bijdraagt aan plezier en beleving in Sittard-Geleen.”

Programma: van een ode aan Pinkpop tot onthaasten
Uiteindelijk draait het om het programma en dat start op zaterdagmiddag 13 mei met een nostalgische middag. Muziekliefhebbers die verlangen naar de tijd dat Pinkpop in Geleen plaatsvond, kunnen hun hart ophalen bij de terugkeer van twee oud-Pinkpop-bands in het Burgemeester Damenpark. De Molukse band Massada (Pinkpop 1979) viert dit jaar dat haar debuutalbum ‘Astaganaga’ 50 jaar geleden uitkwam. Hugh Cornwell is oprichter en voormalig songwriter en frontman van de Britse band The Stranglers. Zijn handtekening staat onder internationale hits als Golden Brown. No More Heroes. Always The Sun. Hij heeft nog iets goed te maken in Geleen, want hoe hard het publiek tijdens Pinkpop in 1985 ook vroeg om een toegift, die kwam er destijds niet.

Met deze twee oud-Pinkpop-acts op zaterdagmiddag kijkt Mama’s Pride even terug, terwijl de rest van het festival in het teken staat van nieuw, soms nog onbekend, talent. De bekendste artiesten op de line-up zijn Sophie Straat, Personal Trainer, remme, ILA (BE) en The Vices. De tweede festivaldag, zondag 14 mei, start verrassend met een neo-klassiek concert van Barth., alter ego van afgestudeerd pianist Bart Hanswijk. Een concert over de noodzaak van het vertragen en onthaasten in een wereld die altijd aan staat. Om dat kracht bij te zetten worden er voor de eerste honderd bezoekers ligstoelen klaargezet.

Het affiche van Mama’s Pride telt op dit moment twintig bevestigde acts: Massada, Hugh Cornwell (UK), ILA (BE), Sophie Straat, The Ones That Got Away, Barth., remme, The Vices, Dowdelin (FR), Personal Trainer, Seymour Sachs, Martin Sillen, Barn & Belle, LoMalo, Julia Sabaté, Mala, Tower Crane Towers, Tommy Gazer, Madoux, John Tana. Het volledige programma bevat veertig artiesten en wordt later deze maand naar buiten gebracht. Mama’s Pride trok in 2022 ruim 16.000 bezoekers over twee dagen. Net als voorgaande jaren is de toegang tot Mama’s Pride 2023 op beide dagen gratis.