Nieuws

Het Nieuwe Domein en Breakfast Club presenteren ‘Universal Tongue’

Museum voor Hedendaagse Kunst en Erfgoed Het Nieuwe Domein in Sittard en The Breakfast Club slaan de handen in elkaar. Tijdens Mama’s Pride tonen zij het bijzondere werk Universal Tongue (2022) van kunstenaar Anouk Kruithof (1981, Dordrecht, NL) in de Silent Disco op beeld én met geluid. Neem een koptelefoon en laat je meevoeren in dit opzwepende, 4-uur durende video-werk.

Universal Tongue (2022)
1-kanaals video, editie 1/12, 4:00:00 min, loop

Van twerken tot voguen, van flashmobs tot draaiende derwisjen. Beeldend kunstenaar Anouk Kruithof is gefascineerd door dans als vorm van zelfexpressie en empowerment. Ze onderzocht hoe dans zich door de geschiedenis heen heeft ontwikkeld als onderdeel van onze wereldwijde mediacultuur, en hoe dans zich online manifesteert via social media platforms. Samen met 52 onderzoekers van over de hele wereld zocht ze dansvideo’s op YouTube, Facebook en Instagram. Samen vonden ze 8.800 video’s, 250 uur aan videomateriaal, waarin 1.000 dansstijlen uit alle 196 landen van de wereld gebundeld zijn tot Universal Tongue.

Deze nieuwe 4 uur durende opzwepende video-editie van Universal Tongue is bewerkt in samenwerking met Ieva Maslinskaite en geordend op het ritme van de door Karoliina Pärnänen gecomponeerde nieuwe soundtrack. De doorlopende loop van internetfilmpjes gaat voorbij aan typische categorieën als land, continent of cultuur. In plaats daarvan viert het de rijkdom van onze culturele verschillen en kijkt het naar ons tijdperk van vloeibaarheid, hybriditeit en non-stop verbondenheid, met respect voor de waarde van onze historische en culturele achtergronden en individualiteit.

Anouk Kruithof is een beeldend kunstenaar die werkt in diverse media, waaronder fotografie, sculptuur, collage, video, websites en (sociale) interventies in de publieke ruimte. In haar werk verbeeldt Kruithof op een speelse manier de vergankelijkheid en chaos van onze hedendaagse wereld.

Universal Tongue is onderdeel van de huidige expositie ‘A Field Guide To Getting Lost’ die nog t/m 27 augustus te zien is in Het Nieuwe Domein.

Over Het Nieuwe Domein
Het Nieuwe Domein doorkruist hedendaagse kunst en erfgoed op radicale wijze. Het museum biedt een frisse blik, waarin geschiedenis en toekomst naast elkaar zichtbaar worden. Het Nieuwe Domein is zacht rebels. Het luistert naar meerdere stemmen. Scherp en gevoelig stelt het zich open voor de rauwe randjes die het leven kleuren. Geworteld in de regio, prikkelend met universele thema’s raakt Het Nieuwe Domein haar bezoekers door het bieden van een nieuw perspectief.