Programma

Fresku

Eén van de grootsten. Fresku, da’s Papiaments voor brutaal, kwam in 1986 in Eindhoven ter wereld (hij heet ­eigenlijk Roy Michael Raymond) en maakte furore met zijn persoonlijke en maatschappijkritische rap-teksten, daarnaast acteerde hij in films en bedacht sketches. Hits op YouTube.

‘Fresku geldt al jaren als een van de grootste Nederlandse rappers. Met zijn drie soloalbums Fresku (2010), Maskerade (2012) en Nooit Meer Terug (2015) en zeer persoonlijke en introspectieve teksten in nummers als Twijfel, Ik ben hier en Ik wil drukt hij al jaren een stempel op de Nederlandse hiphop.’ schreef Het Parool.

Begin dit jaar kwam zijn vierde album uit: ‘In het diepe is een magistraal album waarin Fresku, nog veel meer dan op eerdere soloalbums, in zichzelf durft te wroeten en wonden blootlegt.’ De producers: Chievva en Mucky. ‘Fresku weet met elk nieuw album de essentie van hiphop te raken en doet dat van zijn vier soloalbums met In het diepe het meest onomwonden.’ Wat willen we hier nog aan toevoegen? ‘In een tijd waarin aan de lopende band singles en videoclips van talloze rappers verschijnen, is In het diepe een absolute verademing.’

Eens. Vandaar, Fresku!