School is Cool, Baxter Dury, Orgel Vreten en Caravan Palace op Mama’s Pride 2012

Monday, March 12, 2012 9:00
Posted in category mmp2012

Mama’s Pride heeft haar festival affiche grotendeels rond. Op het programma staan naar goede traditie de grote namen van de toekomst. Een gewaagde uitspraak die de organisatie met School Is Cool, Baxter Dury, Caravan Palace, Jazzsteppa, Orgel Vreten en Chagall hoopt waar te maken. Het festival dat haar naam aan Moederdag dankt, vindt ook dit jaar weer plaats in het moederdagweekend, zaterdag 12 en zondag 13 mei 2012.

“De line-up van Mama’s Pride van vorig jaar zouden we dit jaar financieel niet opnieuw kunnen boeken. Het programma van twee jaar geleden kost inmiddels met gemak drie festival-edities”, aldus voorzitter Koen van den Berg van Stichting Mama’s Pride. Een flinke uitspraak, maar een die wordt gestaafd door een blik te werpen op de editie van 2010 met o.a. Caro Emerald, Asteroids Galaxy Tour en Go Back To The Zoo. Het feit dat Chef’Special na een succesvolle doortocht in Geleen vorig jaar dit jaar op Pinkpop staat, zet die uitspraak kracht bij. Mama’s Pride heeft dus een goed oog voor talent en laat zien hoe je met een niet al te groot programmabudget een festival kan neerzetten dat inmiddels een begrip is in Limburg. En langzaam daarbuiten…

Buitenlands acts…
Het aandeel buitenlandse acts in het programma is de afgelopen jaren toegenomen: niet de grote namen, maar wél verrassend en vaak exclusief. Dat laatste geldt voor de Franse afsluiter Caravan Palace, wiens optreden in Geleen het enige is tijdens de promotietour van hun nieuwe album ‘Panic’. Caravan Palace brengt een unieke combinatie van electroswing en gypsyjazz: de Charleston uit de jaren 30 in een hip jasje. De locatie van het festival maakt de komst van de zoon van Ian Dury, Baxter, dan weer uniek. In 1981 sloot Ian Dury met zijn Blockheads in het Burgemeester Damenpark Pinkpop af; nu komt zijn zoon Baxter Dury optreden in hetzelfde park in Geleen. Een show die, door de opmerkelijke overeenkomsten in voorkomen, zowel uiterlijk als qua stem, bij menige bezoeker van Pinkpop in 1981 gevoelens van melancholie zal oproepen. Jazzsteppa Brass Band komt eveneens uit Engeland; hun melodieuze dubstep wordt in de brassband-setting live ondersteund door een blazerssectie, voor het eerst in deze formatie in Nederland te zien. ‘Van bij’ onze zuiderburen komt School is Cool; in eigen land inmiddels een grote naam na het winnen van Humo’s Rock Rally en de nodige hitsingles. In Nederland staat dat met de release van album ‘Entropology‘ nu ook te gebeuren. Het eerder aangekondigde optreden van Neville Staple komt helaas wel te vervallen nu hij met volledige band The Specials op Pinkpop speelt.

Caravan Palace – Rock It For Me

Baxter Dury – Isabel

School is Cool – The World is Gonna End Tonight

Nederlandse klei en Limburgse löss…
Chagall
is 3FM Serious Talent, volgens 3FM radio dé springplank naar “roem, sex, drugs en rock ’n roll”. Een springplank waarvan o.a. Caro Emerald en Go Back To The Zoo en Chef’Special, al gretig gebruik maakten. Met haar mooie stem en nummers waarin pop en dubstep samenkomen, weet ze met live band een unieke ‘dubpop’ sound te creëren. Bijzonder trots is Mama’s Pride op het enige Limburgse optreden van Orgel Vreten; bestaande uit Robin Piso (DeWolff) en Thijs Schrijnemakers (o.a. Wende, Stereo). De twee toetsenisten uit Sittard-Geleen hebben zich verenigd in Orgel Vreten, een hammond battle van de bovenste plank. En de twee gasten die zij per show meenemen; dat blijft een verrassing tot je ze op het podium ziet. Andere acts uit het Limburgse zijn Venlonaar Peter Beeker & Ongenode Gaste en MaryShade, de recentelijke nummer 2 uit bandwedstrijd Nu Of Nooit.

Chagall – Breathe

Orgel Vreten – Oganasm

Peter Beeker & Ongenode Gaste – Metroman

Aan het programma worden nog 4 namen toegevoegd, waaronder de winnaar van bandwedstrijd Podiumvrees die momenteel plaatsvindt in Sittard-Geleen. Ook in 2012 vindt Mama’s Pride plaats in het Moederdag-weekend, het tweede weekend van mei, op zaterdag 12 (vanaf 20:00 uur) en zondag 13 mei (vanaf 12:00 uur) a.s. in het Burgemeester Damenpark in Geleen. Het festival is ook tijdens haar achttiende editie nog gratis toegankelijk.

Mama’s Pride 2012 / 12 & 13 mei 2011 / Burgemeester Damenpark, Geleen

Zaterdag 12 mei:
Jazzsteppa Brass Band (UK), Chagall (live), Mary Shade.
Zondag 13 mei:
Caravan Palace (FR), Orgel Vreten, School is Cool (BE), Baxter Dury (UK), Peter Beeker & Ongenode Gaste.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.